
Pe continentul american a început o dezbatere despre un soi de piraterie
Rolul scurtelor reclame care apar în timp ce ne uităm la un video pe YouTube dar și la cele care apar mai mult sau mai puțin cuminți strecurate printre articolele valoroase de pe internet.
În aceeași dezbatere se discută despre rolul aplicațiilor care blochează aceste reclame de pe YouTube și a reclamelor de pe site-uri web.
Sprijinirea platformei și a producătorului de conținut
Este clar faptul că unul din scopurile reclamelor este de a sprijini și de a răsplăti artistul sau producătorul de conținut prin sumele (destul de mici) pe care acesta le primește în urma faptului că spectatorii sau fanii urmăresc gratis video sau respectivul text și, implicit, reclama respectivă care apare acolo.
E ceva asemănător cu reclama care apare din la fiecare oră sau jumătate de oră pe posturile TV din grila de bază.
Produse frumoase și utile se fac cunoscute publicului
Un alt rol este acela că îi ajută pe comercianți și diverși vânzători de produse frumoase și utile să-și facă reclamă pe marginea video-ului sau a articolului citit și vizionat de persoane care ar fi interesate de produsele și respectivele servicii din reclame. E o situație în care toată lumea are de câștigat:
Artistul sau producătorul de conținut primește un sprijin.
Comerciantul își face cunoscut serviciul sau produsul.
Spectatorul sau fanul artistului primește informație sau conținut artistic gratis de pe site-ul sau canalul de YouTube al producătorului de conținut/artistului.
Reclama TV vs Reclama web
Canalele TV cu posturi “premium” cu plată, fără întreruperi cu reclamă, de exemplu HBO, Netflix, ș.a. sunt susținute direct de fani sau spectatori prin plata unei sume lunare, un abonament adițional peste posturile de bază, peste abonamentul la TV/internet.
La fel, pentru anumite canale de YouTube, Patreon și alte platforme similare, există abonamente generale pentru eliminarea reclamelor automate.
Există și nivelul următor: alte abonamente adiacente care oferă conținut în premieră, înainte de a fi pus public sau conținut exclusiv pentru abonații la canalul sau pagina respectivă.
Bun, cum se potrivesc acum, după cele scrise mai sus, aplicațiile sau plug-inurile care blochează reclama de pe site-uri și de pe YouTube. Sunt morale, sunt legale, sunt șmecherii, sunt de bun simț?
Momentan, nu sunt ilegale. Pot fi considerate imorale și necinstite față de producătorii de conținut?
Recunoștință pentru conținutul gratis?
Pornim de la premisa și argumentarea de mai sus a faptului că pentru conținutul gratis “metoda de plată” tacită și informală este vizionarea unor scurte reclame în video sau textul respectiv al artistului/producătorului.
Atunci, ce fac aceste aplicații care blochează reclama: sărăcesc, eludează și întrerup susținerea financiară a producerii sustenabile viitoare de conținut “gratis”.
Interzicerea Ad blockerelor?
Asta e dezbaterea, probabil că se va ajunge la interzicerea acestor aplicații pe toate principalele web browsere.
Vreau să văd ce mai e pe piață, care e starea produselor și serviciilor, multe reclame îmi plac, sunt haioase, bine făcute sau frumos colorate și prezentate. Apar prin video sau text foarte bine integrate și complementează articolul sau video în cele mai multe cazuri.
Revoluția cookie și a psihozei intimității absolute
Această dezbatere vine în pregătirea unei mari revoluții a cokie-urilor și a setărilor de limitare a acestor kookie necesare customizării reclamelor afișate în funcție de fiecare utilizator.
Personal eu las toate setările de customizare deschise, nu lucrez la NASA și nici la Pentagon.
Am avut o perioadă Windows setat pe cât mai privat și era extrem de enervant începând de la lipsa oricărui AI (inteligență artificială) pentru recunoașterea și anticiparea unor comenzi sau texte până la reclamele care îmi apăreau doar în limba chineză și tot felul de reclame irelevante cu vedete de prin America.
Limitarea serviciilor de urmărire și customizare la nivel global și european, poate fi o oportunitate pentru platformele europene și românești pentru furnizarea de reclame integrate în conținutul video YouTube-Facebook, audio(podcast) și text+imagini/poze pentru articole de pe site.
Reclame de promovare artiști sau producători de conținut
Mai nou, în reclame apar alți artiști sau producători de conținut de mare calitate.
Consider că tolerarea, aprecierea sau ignorarea reclamelor este metoda de apreciere a artiștilor sau producătorilor de conținut pe care noi îl primim gratis.